donderdag 10 oktober 2013

Karel Cavia viert de Kinderboekenweek


Vierentwintig kinderen, veertien ouders/begeleiders, twee mensen die limonade en muffins uitdelen, Sylvia van Zoeren die de middag leidt, kinderboekenschrijver Rob Bouber die voorleest en een stoffelijke - ja heus -  driedimensionale Karel Cavia die toeziet dat het goed is. Voila, de ingredienten van een voorleesmiddag met spel. Locatie: Molen De Gouden Engel in Koedijk. Zeven aan elkaar geschoven tafels, kleurplaten van Karel Cavia, viltstiften, kleurpotloden, waskrijt.


Nog niet eerder heeft Rob Bouber voorgelezen voor een publiek dat hem niet aankijkt. De kinderen -  meerendeels van zes tot tien jaar  - zijn ongedwongen de vlakken op het papier aan het vullen waarop Mandala’s of  zwartwit tekeningen van Karel Cavia zijn afgebeeld. Ook al kijken ze heel precies op het vel voor hen, om met het koningsblauw of het karmijnrood niet buiten de lijnen te gaan, toch geven de kinderen nu en dan een teken dat ze de verhalen goed volgen. Als de schrijver zijn stem buigt omdat het spannend of gevoelig wordt, is er een vraag of een spontane opmerking van een persoontje dat mee aan tafel zit. 

Als het verhaal ‘Pootje Over’ wordt verteld weet de vijfjarige(!) Tygo die met zijn broer en zus is meegekomen precies te melden wat er met Karel en Sven Kramer staat te gebeuren. Tygo heeft deel I van Karel Cavia thuis. Nog niet gelezen, daar is hij nog een tikje te jong voor,  maar wel naar de cd geluisterd en  de illustraties bekeken.

Andere kinderen hebben de boeken wel al gelezen. Zij zijn vooral benieuwd naar de nieuwe verhalen die straks gebundeld in deel 3 – voorlopig alleen als e-book  - gaan verschijnen. Rob Bouber leest een verhaal voor waarin Karel zijn artistieke kant laat zien. En een lang verhaal over Karel die samen  met de schrijver naar de Reigerschool in Eindhoven gaan omdat Roos de schrijver heeft uitgenodigd. Op de Toneelzolder van die school horen de kinderen ademloos toe hoe Karel lekker eigenwijs een eigen verhaal begint te vertellen.

Na het voorlezen nodigt Sylvia de kinderen uit voor het mimespel. De ene ploeg moet iets uitbeelden en de andere ploeg moet raden op wat voor dier die rare gebaren slaan. Als het goed geraden wordt, moet de ploeg die het dier verzon heel hard roepen: ‘Precies goed’. Aan het eind van de middag worden tien boeken van Karel Cavia verloot en krijgen de kinderen die buiten de prijzen vielen vellen met stickers van dieren.

Karels reactie na afloop: ‘Voorlezen voor kinderen is altijd weer een feest en altijd weer verrassend. Het was net of ze niet luisterden en alleen maar aan het kleuren waren, maar ik zag dat ze donders goed hoorden wat er allemaal in mijn verhalen gebeurt.’

Kijk voor meer foto's op www.facebook.com/karelcavia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten